Moje první zkušenost s bitcoinem

Znáte to, největší objevy začínají zpravidla omylem. Když jsem toto pondělí čekal na kolegu Michala Stibora, abychom spolu odjeli na jednání s Richardem Kozou kvůli FPG MoneyExpo Trading 2016, přišel jsem na místo srazu příliš brzo. Prohlédl jsem si výklad antikvariátu, sledoval cvrkot na ulici a napadlo mě využít příležitosti a jít Michalovi naproti do Paralelní Polis. sídla české bitcoinové komunity. Bitcoin a virtuální měny jsou totiž tématem i FMET.

Od Karla Fillnera jsem věděl, že místní kavárna přijímá pouze bitcoiny, ale nedělal jsem si s tím hlavu, maje platební kartu a odvahu směnit část svého korunového bohatství ve virtuální důvěru. Navíc vidím, že jsou ceny uvedeny v korunách, takže možné došlo ke změně. Káva byla objednaná a pomalu nastal čas k transakci. První informace – opravdu přijímají jen bitcoiny. Druhá informace – instalovaný výměník nepřijímá karty, ale pouze papírovou hotovost. Nevím jak vy, ale já s hotovostí pracuji velmi málo a shodou náhod jsem si dnes žádnou nevzal. V tom volal Michal, že za dvě minuty je na původním místě srazu – no ano, bitcoinová komunita roste a už nesídlí jen na jednom místě.

Naštěstí se ukázalo, že důvěra v lidi ještě nezmizela a kavárník navrhl, ať útratu zaplatím příště. Domluvili jsme se hned na druhém dni. Dokončit transakci ale nebylo zrovna jednoduché.

Jak už jsem řekl, hotovost nevyhledávám a z bankomatu vybírám jen párkrát ročně. Nenašel jsem cestou bankomat své banky, proto jsem zvolil alespoň tu, jíž akcie vlastním a která z případných poplatků posílí svou bilanci. Bankomat byl v zádveří pobočky, a protože jsem přišel až po pracovní době, byly dveře zamčené. Po chvíli lomcování jsem našel zhruba metr a půl od vchodu vstupní čtecí zařízení a k hotovosti se dostal.

Hned po příchodu do Polis na mě přítomná kavárnice poznala, že nebude od věci mi u výměny asistovat, což jsem uvítal, zvlášť když byla sympatická. Představila mi stroj a postup – „Máte už virtuální peněženku?“ ptala se ta dobrá duše. Původně jsem neměl její obstarání v plánu, stačil by mi papír s QR kódem. Ale dal jsem se přesvědčit a jednu z nabízených si stáhl. Zbytek už šel hladce – vložit peníze, v peněžence zvolit nákup a přiložit mobil ke stroji. A opravdu, za chvilku jsem viděl, že v mé peněžence přibyly první drobné! Placení včerejší kávy proběhlo bleskurychle a mě se začala celá myšlenka víc a víc líbit.

Už jen proto, že peněženka ukazuje aktuální hodnotu bitcoinu v dolarech (nebo jiné měně dle volby). Najednou jsem díky jednomu kafi a chybnému místu srazu docenil to, o čem jsem jen opakovaně slýchal – že můžu za stejných podmínek se svojí peněženkou platit kdekoliv na světě a netýkají se mě devizové ani valutové kurzy. A že je to strašně jednoduché a nechápu, proč jsem s tím nezačal dřív.

Jestli je pro vás bitcoin španělskou vesnicí, přijďte 29. a 30 dubna na FPG MoneyExpo Trading, kde se můžete osobně pobavit nejen s Karlem Fillnerem, ale i s dalšími znalci virtuálních měn. Složitě to jen zní a začít není těžké. Vždyť jsem to zvládl i já.

  • Abriana Abriana

    Děkuji za zajímavé čtení, registrovala jsem se zde do nějakých CoinBase burz a pomalu se učím, i love LTC https://www.onebitcoinbuy.com/