Syriza a Ukrajina? Ne, znovu USA a Rusko!

Globální kapitálové a akciové trhy ovlivňují dva hlavní faktory. Syriza a Ukrajina. A, bohužel, ani o jednom z těchto faktorů se v médiích nepíše korektně, protože to není IN. Připomíná mi to léta dávno (?) minulá.

SYRIZA

Myslím si, že Syriza je záměrně a cíleně široké veřejnosti vykreslována nepravdivě a tendenčně. Nezříká se povinnosti platit řecké dluhy, které sama nenadělala. Chce pouze diskutovat o výši úroků a splátkovém kalendáři. To ale lidé doopravdy znalí věci vědí, jen zneužívají lákavé a tedy „věrohodné“ slovní spojení „nechtějí platit dluhy„!
Více je ale děsí jiný apel. (1) Odmítání nadiktovaných úsporných opatření, která vedou Řecko k destrukční nezaměstnanosti. (2) Zvýšení daní z příjmů těm, kteří díky předcházejícím řeckým vládám požívali v minulosti výhody blížící se daňovým prázdninám. Syriza například požaduje zavedení regulérních daní pro církve a loďaře. (3) Zákaz finančních produktů, které umožňují neférové finanční spekulace a ve svých důsledcích vedou k odlivu kapitálu do zahraničí. To jsou skutečné důvody, především ten třetí, proč útočit na Syrizu. Ostatně v Česku dobře víme o čem je řeč.

UKRAJINA

Všimli jste si, jak nový předseda EK Jean-Claude Junker a předseda evropské rady Donald Tusk a s ním celé Polsko byli vyšachováni ze hry? A Čína a Británie se drží stranou? Proč asi? A proč nebyl v Minsku Obama, potažmo USA? Odpověď je přece jasná. Supervelmocí a hegemonem jsou aktuálně USA a ty se s „lidičkami“ bavit nemusí (a nebudou). Rusové to ví a s novou situací ve světě se nesmířili. EU je slabá a nefunkční a ani USA ani Rusko ji neberou vážně. Merkelová s Hollandem byli v Minsku jen předskokany.
Hlavní vystoupení – USA a Ruska – se teprve připravuje. Američané se už léta drží stereotypu: financování – konzultace – poradci – výcvik – zbraně – letectvo, bombardování. Nasazování vlastních lidí se vyhýbají jako čert kříži, zejména Obama a demokraté. To ví dobře i Putin. Ten si ale s lidskými „zdroji“ už tolik hlavu jako Západ neláme.

ERGO KLADÍVKO

Rusko, potažmo Putin potřebuje „volnýpřístup ke Středozemnímu moři. Proto Krym a proto potenciálně i Řecko. Evropa si to musí, dříve či později, uvědomit a „své“ Řecko podržet. To si ovšem zatím v plné nahotě uvědomuje jen Syriza. Proto ona řecká odhodlanost a bojovnost. A Američané zase vědí, že jim stačí na Ukrajinu „jendodávat zbraně. To ostatní je jen a jen kulisa, včetně oněch Minsků, sankcí, monitorování, atp. Chápou to od 18. století i kapitálové trhy – nakupovat akcie, když na ulicích teče krev! Akcie zbrojních firem se vyplatí nakupovat už nyní a až se bude Ukrajina obnovovat, přijdou na řadu další sektory – a zisky znovu potečou. Tak proč se vlka, tedy kapitálových trhů, bát, že?