Nová investiční platforma

V rámci investičního diskusního panelu na kongresu FPG MoneyExpo Profi jsme se bavili o absenci veřejně obchodovaných dluhopisů a už se blýská na lepší časy. Zatímco Pražská burza jde cestou velkých investorů (nebo marginu?), v podstatě každému se zítra 31. května otevírá možnost investovat do dluhopisů a konvertibilních certifikátů, které jinde k mání nebudou. Startuje totiž Fundlift, crowfundingová investiční platforma společností Roklen a Rockaway.

Na blogu jsme doposud nepředstavovali žádný konkrétní produkt, v tomto případě ale uděláme výjimku. Fundlift je totiž svým způsobem a nabídkou něco, co umožňuje individuálním investorům významně diverzifikovat portfolio.

Roklen je známý jako FinTechová společnost, ale potěšitelné je, že na Fundliftu nebudou zdaleka jen softwarové společnosti. Hned první dvě, Burrito Loco a enLog, mají reálné produkty a minimálně středoevropské expanzní úmysly – a právě k tomu investice využijí. Byť budou fundamentální ukazatele obou společností zveřejněny až zítra ve 12.00, je to nabídka překvapivě zajímavá.

O co jde? Platforma nabízí financování společnostem, které jsou ve fázi růstu a mají už fungující provoz a výrobky. Maximálně lze poptávat 1 milion Eur, první dvě společnosti se spokojí se 3 resp. 1 milionem korun. Za to nabízejí po dobu tří let 8 a 10 %. Zajímavé je, že enLog nabízí konvertibilní certifikát, který lze po splnění podmínek z až 20 % přeměnit na přímý majetkový podíl ve společnosti. Investovat lze vždy od 500 Kč. Pokud se nesežene 100 % částky během 6-9 měsíců, úpis se ruší. Cílem je nabízet vždy čtyři investiční příležitosti. Cenné papíry budou vedeny na majetkovém účtu obchodníka s cennými papíry podléhajícímu regulaci ČNB (Roklen 360).

Samozřejmě stále se jedná o mladé společnosti a výnos odpovídá rizikovosti investice (srovnej s dluhopisovou nabídkou J&T banky) a dluhopisy nepodléhají žádnému pojištění. Zároveň ale malá vstupní investice umožňuje dostatečné rozředění. A nebo si jen vybrat jeden titul doplňující burzovní investice. Každopádně si přejme, aby Fundlift dobře fungoval.

Spuštění Fundliftu

Komentáře nejsou povoleny.