Dal jsem dolar do špatného hrníčku

Konečně jsem se dostal k tomu abych shlédl video s Pavlíkem a jeho hrnečkovou kauzou. Internet tím žije již pár týdnů, tak proč se také nepobavit. Nejprve jsem nemohl uvěřit, že je něco podobného vůbec možné, ale dovedete si třeba představit, že byste dali dolar do špatného hrníčku a nakoupili místo USDJPY, EURUSD? Rázem byste byli v opačné pozici. Asi stejně jako náš Pavlík, který se místo solidního vysvětlení situace stal nechtěným klaunem.

Jistě se teď ptáte, proč to vše píši a jakou to má souvislost s tradingem nebo Forexem. Pokud ještě pár řádků vydržíte, dozvíte se celou pointu. Když už jsem byl totiž v tom, tak jsem shlédl pár dalších epizod Ano, šéfe!. Při jejich sledování jsem se sice již nepobavil jako v inkriminovaném díle s hrnečkem, ale našel jsem paralelu, kterou zažívám s adepty tradingu z řad podnikatelů a živnostníků téměř každý den. Je pro mě velmi těžké jim vysvětlit, že trading je prakticky stejný byznys jako ten jejich, bez ohledu na to, v čem právě podnikají. Třeba mé úvahy nad těmito dvěma, zdánlivě rozdílnými, světy pomohou i vám k lepšímu vnímání tradingu.

Na začátek uvedu pár pojmů a souvislostí:
Provozování restaurace – tradování
Majitel restaurace – trader
Umístění restaruce – trh, který obchodujeme
Jednotlivá jídla menu – obchodní systémy
Kvalita uvařených pokrmů – úspěšnost obchodních systémů
Vybavení kuchyně a samotné restaurace – softwarové a hardwarové vybavení tradera
Čistota, ochota personálu, poctivost personálu, marketing apod. – psychika a vlastnosti tradera

Aby restaurace dobře a hlavně ziskově fungovala, je potřeba součinnosti všech výše uvedených složek. Stejně tak je tomu i u tradingu. Mnoho traderů dělá chybu, že se zaměří jen na obchodní systém. Vypiluje ho k dokonalosti nebo třeba již má nějaký velmi kvalitní systém. Přesto však není schopno ziskově obchodovat. Odpověď proč to tak je, se skrývá právě v té restauraci.

Všichni to známe. V restauraci výborně vaří, ale neprosperuje. Skvělá jídla a recepty, ale v jídelním prostoru prakticky prázdno… Na vině může být neochotný personál, neútulné či špinavé prostředí v jidelním prostoru, špatná lokalita nebo i nedostatečná marketingová propagace. Jinak řečeno, špatná psychika tradera, nevhodný výběr trhu, nedodržování obchodní strategie.

A mohu pokračovat dále… Jak může kuchař uvařit vynikající jídlo, pokud nebude mít to správně vybavení kuchyně, včetně ingrediencí. Jak může trader obchodovat svůj vynikající obchodní systém, pokud nemá ty správné nástroje pro analýzu trhu nebo brokera, který by plnil jeho obchodní příkazy tak, jak má? Myslím, že odpověď je jasná a ani vás nemusím zdržovat jejím psaním. 🙂

Když se nad tím zamyslíte, je opravdu na restauraci nejdůležitější pouze kvalita servírovaného jídla nebo jsou pro zdárné fungování potřeba i další akspekty? Neříkám, že všechny složky mají stejnou váhu a zastoupení. To si musí každý zhodnotit sám. Vím jen, že trading není jen o hledání „neprůstřelného“ obchodního systému (uvaření chutného jídla). Je v tom daleko více…

Hodně zdaru nejen v tradingu
MS

Komentáře nejsou povoleny.