Rok 2015 bude na akciových trzích dobrým rokem!

 

V příštích dnech a týdnech očekávám, že dění na evropských akciových trzích ovlivní především Řecko. Víc než jiné, především geopolitické faktory, včetně Ruska, Ukrajiny i IS. Evropa, pokud bude rozumná, snad už konečně pochopí co je potřeba doopravdy a rychle napravovat? Ne Řecko, ale samu sebe, celou Evropskou unii! Naštěstí již začíná některým politikům v Evropě trochu svítat.

První polovinu roku 2015 ovlivní Řecko.

PROČ se Řecku, a nejen jemu, ale například i Španělsku či Portugalsku stalo to co se stalo? Mohou za vše Řekové, Španělé, Portugalci nebo spíš Němci a Francouzi a hlavně – jak všechno co nejrychleji napravit?

(1) Z celkového objemu řeckých půjček, zůstalo pro potřeby řeckých vlád jen 11% (!), zbytek byl použit na sanaci „řeckých“ bank, vlastněných především Němci a Francouzi. Hlavní země eurozóny zaplatily řeckými půjčkami samy sobě – a splácí je utahováním opasků střední a nemajetné řecké vrstvy! Nebo jinak: Řekové disciplinovaně odevzdali 89% svých půjček zpět!
(2) Poslušní Řekové kromě toho uzavřeli s výše uvedenými státy a USA dohody o nákupech zbraní, protože vyrobené zbraně se přece musí použít, tedy zničit, aby se mohly vyrábět nové, že? Ostatně tuto praxi v Česku také dobře známe (pandury, cassy).

Začíná být tedy stále jasnější, že za řeckými problémy stojí především silné evropské státy a USA – a ne líní Řekové posedávající pod cypřiši a popíjející ouzo!

Bude líp!

Zatím jsme ale na počátku roku 2015Jaký tedy bude? Dobrý!  Březen ještě bude pod pozitivním vlivem doznívání podzimního a později i po-novoročního růstu. Už proto, že se oba tradiční růsty zpozdily. Pak přijde probouzení Evropy. Věřím, že i pod vlivem řeckých parlamentních voleb z konce ledna a rozhýbání se ECB (v těchto dnech startuje evropské QE) a dalších evropských institucí. Ano (možná), bude líp!