O investiční košili a investičním kabátu!

Banky rozhodly: nechcete platit poplatky, vytáhneme z vás peníze jinak! To sice nezní pěkně, ale objektivně dodejme, že investiční věci je rozhodnutí bank ku prospěchu.

Banky změnily přístup

Poplatkový tlak přinutil banky myslet jinak a proto se rozhodly: poplatky ano, ale jinak. Nebo po zobecnění: nařizování a příkazy nikam nevedou Vyplývá to například z poslední výsledkové zprávy České spořitelny: „Nižší poplatkový výnos z platebních transakcí, za vedení účtů a z úvěrů byl kompenzován vyššími příjmy z obchodování s cennými papíry, a to především díky rapidnímu zvýšení aktiv v podílových fondech.“

Je to jasné jak ona pověstná facka: nechcete platit poplatky z platebních transakcí, vedení účtů a z úvěrů? Vytáhneme z vás peníze jinak!

Banky snižují sazby na spořicích účtech a klienty postupně přesměrovávají ze spořicích účtů do podílových fondů. Ne, že by to bylo špatně, naopak, ale je důležité o takovém přesměrování něco vědět! Například to, že lidé-investoři přicházejí o garantovaný úrok a zároveň podstupují vyšší riziko plynoucí z nevypočitatelných pohybů na finančních trzích. To je jistě nepříjemné, jenže jezdit v zimě autem po zledovatělých silnicích také není příjemné, ale kdo jízdu zvládá má výhody. Stejné je to i s fondy a investováním vůbec.

A jde také o marketing. Česká spořitelna například spojila snížení sazeb na spořicích účtech od června ze současných 0,7% na 0,4% s nabídkou, že od dubna do června dotčeným účastníkům spoření nebude účtovat vstupní poplatky do svých otevřených podílových fondů. No nekupte to, že? A dál vysvětluje: „Vklady nevydělávají“ a má pravdu. Ostatně i proto už „tradiční“ investice netáhnou. A je to dobře. Češi se musí naučit investovat.

Nastal čas myslet investičně

Investování změní nejen přístupy k financování vlastních domácností nebo živností, ale i k věcem veřejným a politice. Už je opravdu nejvyšší čas opustit desítkami let konzervovaný princip mzda – plat – odměna – korupce“ a nahradit ho principem „mzda – plat – odměna – investice„!

Všimli jste si? Slůvko korupce bylo v novém schématu nahrazeno slůvkem investice!