Nástroje pro úspěšné investice

V minulém příspěvku jsem zevrubně představil Varšavskou burzu cenných papírů. Nyní si ve slíbeném pokračování projdeme nástroje a zdroje, které jsou k úspěšným obchodům potřeba.

 

Google Finance
Základní nástroj pro získání informací o jednotlivých společnostech, jejich konkurentech, odvětvích a také EOD dat. Pro zobrazení poslkých akcií slouží předpona WSE: a následuje ticker (WSE:BDX).

Na obrázku vidíte šíři nabízených informací: Denní a roční range, otevírací cenu, objem, kapitalizaci, P/E, EPS, dividendu a počet vydaných akcií. Výborné je porovnání aktuálního dne s indexem. Graf umožňuje základní technické ukazatele a ukazuje i reakci akcie na zprávy.

Pro orientaci mezi stovkami (polských) akcií je užitečné porovnání s podobnými společnostmi. Za důležitou považuji hlavně velikost společnosti. Napravo pak vidíte základní hospodářské výsledky. Dále je na stránce popis činnosti společnosti.

Výhodou je i možnost stažení dat do vašeho analytického sw. Používám k plné spokojenosti starší Amibroker.

odkaz: finance.google.com

google1   google2

 

WSE InfoSpace

Portál napojený na WSE na denní bázi zveřejňuje krátké zprávy o kótovaných společnostech. Užitečný je kalendář plánovaných událostí a změny v doporučení k akciím. Vzhledem k polsko-anglické mutaci neškodí pro širší záběr přepínat mezi jazyky. Na obrázcích aktuální anglická a polská homepage.

Odkaz: www.gpwinfostrefa.pl

GPWIS2   GPWIS1

 

WP Finanse

Vynikající polsky psaný přehled aktuálních dividend. Přináší aktuální přehled všech plánovaných dividend. Můžete si zvolit srovnání dle data splatnosti, procentního výnosu a dalších kritérií. Zaujme-li vás některá společnost, není problém si ji na Google Finance najít a prostudovat podrobněji. Zrazuji od investic naslepo pouze na základě tohoto přehledu!

Naopak doporučuji naplánovat nákupy titulů v průběhu roku, kdy díky v Česku nezvykle rychle připsaným dividendám lze výnos z investice pohodlně několikrát otočit.

odkaz: finanse.wp.pl/gielda-dywidendy

Aktuální přehled dividend v Polsku:

wp

 

 

To jsou základní stránky, pro zájemce uvádím i další.

 

PAP Business

Zpravodajský server se zprávami v angličtině a polštině. Dobré pro hlubší pochopení polské ekonomiky.

odkaz: http://biznes.pap.pl

pap

 

WBJ

Zpravodajský server v angličtině.

odkaz: wbj.pl

wbj

 

GPW Media

Zpravodajský server v polštině.

odkaz: http://gpwmedia.pl

gpwmedia